ProgHRC: Ένα καινοτόμο ρομπότ-βοηθός για τη βιομηχανία

Φανταστείτε να μπορείτε να πιάνετε έναν ρομποτικό βραχίονα και να τον καθοδηγείτε, δείχνοντας του…την εργασία που πρέπει να μάθει. Αντί δηλαδή να δίνετε εντολές με το πληκτρολόγιο, το ρομπότ να μαθαίνει με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνει ένας μαθητής από τον δάσκαλο του ύστερα από μερικές επαναλήψεις. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να πατήσετε ούτε ένα πλήκτρο.

Σήμερα, ο προγραμματισμός ενός ρομπότ για να εκτελέσει μια απλή εργασία στη βιομηχανία, παίρνει αρκετό χρόνο και χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν μικρές παρτίδες προϊόντων, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το υψηλό κόστος των ρομπότ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές χειρωνακτικές εργασίες να μην μπορούν αυτοματοποιηθούν.

Σκοπός του έργου ProgHRC «Σταδιακή αυτοματοποίηση εργασιών με συνεργασία ανθρώπου και ρομπότ» είναι να αναπτυχθεί ένα καινοτόμο και οικονομικό ρομπότ-βοηθός που μπορεί εύκολα να μαθαίνει από τον άνθρωπο. Αρχικά, ο άνθρωπος θα πιάνει το ρομπότ και θα το καθοδηγεί, δείχνοντας του π.χ. πώς να πιάνει αντικείμενα και πού να τα αφήνει. Επαναλαμβάνοντας αυτή την κίνηση 2-3 φορές, το ρομπότ θα καταλαβαίνει σιγά σιγά την εργασία του και θα μπορεί να την εκτελεί πλέον χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την κα. Ζωή Δουλγέρη, συντονίστρια του έργου και καθηγήτρια του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης & Ρομποτικής (ΕΑΡ) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ: «Η τάση στη βιομηχανία για ευφυή και ευέλικτα συστήματα παραγωγής, γνωστή και ως Industry 4.0, απαιτεί από τα ρομπότ δυνατότητες όπως αυξημένη αντίληψη του περιβάλλοντός τους, ταχεία προσαρμογή σε αλλαγές, αλλά κυρίως, μικρό χρόνο προγραμματισμού. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη για ένα εξελιγμένο μοντέλο παραγωγής με ρομπότ που είναι εύχρηστα, ευέλικτα, οικονομικά και αποδοτικά. »

Ο Δρ. Φώτης Δημέας, ερευνητής στο ΕΑΡ-ΑΠΘ αναφέρει πως «ο άνθρωπος, αφού δείξει στο ρομπότ τι πρέπει να κάνει, θα μπορεί να το αφήσει και αυτό θα συνεχίσει αυτόνομα την εργασία που μόλις έμαθε. Ταυτόχρονα, ένα σύστημα 3D όρασης με τεχνητή νοημοσύνη θα αναγνωρίζει τον χώρο εργασίας και θα προσαρμόζει κατάλληλα την κίνησή του. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ευχρηστία και προσαρμοστικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στο ρομπότ να μαθαίνει από τον άνθρωπο πώς να εκτελεί διάφορες εργασίες σε πολύ λίγο χρόνο

Το ProgHRC χρηματοδοτείται στα πλαίσια της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ – Β’ κύκλος». Υλοποιείται με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης & Ρομποτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή της εταιρείας SPECTRAtech Α.Ε.

Αποτέλεσμα του έργου θα είναι ένα φορητό και ευέλικτο κελί εργασίας με ρομποτικό βραχίονα που θα τοποθετείται στη γραμμή παραγωγής και θα μαθαίνει πολύ εύκολα και γρήγορα πλήθος εργασιών από τον άνθρωπο, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό.

Η επίπτωση του ProgHRC σε εθνικό επίπεδο οικονομίας είναι η συνεισφορά στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης του χρόνου προγραμματισμού και των συσχετιζόμενων δαπανών αυτοματοποίησης όπως η εξειδίκευση των χειριστών, ιδίως σε γραμμές παραγωγής με συχνές εναλλαγές που δεν δικαιολογούν αυτοματοποίηση. Δεδομένου του όλο και χαμηλότερου κόστους αγοράς συνεργατικών ρομπότ, το απαιτούμενο κεφάλαιο και ο χρόνος απόδοσης της επένδυσης θα μπορούν πλέον να γίνουν μη απαγορευτικά.

Περισσότερες πληροφορίες για το ProgHRC και τους φορείς σύμπραξης υπάρχουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://prog-hrc.eu/

Το ProgHRC στα social media:

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

espa

Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης